1 av 2
Foto: TT
2 av 2
Henry Bengtsson är biträdande kommunchef. Foto: Sveriges Radio

Halmstad vill hindra rekrytering till Isis

"Det är oroande och vi måste vara vaksamma"
1:56 min

P4 Halland har tidigare berättat att två personer från Halmstad troligen har anslutit sig till terrorganisationer i Syrien och Irak. Nu vill kommunen motverka rekrytering till terrororganisationer.

Representanter från Halmstads kommun har ett samarbete med länsstyrelsen och ABF för att se vad de tillsammans kan göra för att motverka radikalisering.

– När det gäller barn och ungdomar är det viktigt att se vilka signaler de ger uttryck för som visar att de överväger att ge sig iväg på någonting sådant här. Att förhindra detta och motivera unga att inte delta i terrororganisationer. Och att skapa en miljö där alla känner sig välkomna och har behov av att söka sig till radikala rörelser, säger Henry Bengtsson, biträdande kommunchef.

Efter att det via länsstyrelsen kommit till kommunens kännedom att en Halmstadsbo åkt till Syrien för att delta i strider hade kommunens förvaltningar därför ett möte i förra veckan där Säpo pratade om svenskar som deltar i strider för Isis.

Nu ska tjänstemän från Halmstads kommun se över vad kommunen kan göra för att motverka rekrytering till terrororganisationer. Tanken är sedan att olika förvaltningar sätter sig ner och tar fram en lösning på vad som kan göras åt detta.

– Det jag är övertygad om är att se till att barn och ungdomar växer upp i trygga miljöer och känner att de är en del av samhället och har en roll att fylla här, att man har samma rättigheter och möjligheter det är den största utmaningen, säger Henry Bengtsson.

Hur allvarligt ser ni på detta?

– Omfattningen vet vi inte hur den är. Detaljerna för Halmstad kan vi inte, men att det kan pågå denna typen av radikalisering är oroande. Det förutsätter att vi måste se vad vi kan göra någonting åt det. Är det människor som ansluter sig till krigszoner är det viktigt att vi ser till att göra någonting för att förhindra detta, säger Henry Bengtsson, biträdande kommunchef.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".