Trimmade A-traktorer trafikfara

2:11 min

Allt fler ungdomar kör A-traktorer som går betydligt fortare än maxgränsen 30 km i timmen, det konstaterar polisen som nu genomför kontroller på en rad platser i länet för att försöka stävja hastigheterna. 

En som vet hur illa det kan sluta är 17- årige "Bengan" . För ett år sedan förlorade han kontrollen över sin A-traktor i hög hastighet och voltade av vägen utan Oskarström. Med i bilen fanns även hans syster och en kamrat.

- Min kompis åkte ut genom dörren. Bilen snurrade sex varv och jag for ut genom framrutan.

När jag vaknade upp jämte bilen så låg rutan runt omkring mig. Jag skar upp hela ryggen på allt glassplitter. Det enda jag hade i huvudet var att hitta min lillasyster. Jag ropade efter henne och innan hon äntligen svarade efter fem minuter så hann man ju tänka mycket, säger "Bengan", som egentligen heter något annat.

A-traktorerna tog över marknaden efter att den gamla EPA-traktorn inte längre fick nyregistreras efter 1975. För att köra Atraktor behövs bara ett mopedkörkort och att man är 15 år. 

En A-traktor ska inte kunna köra snabbare än 30 km i timmen men enligt polisen är det allt för många ungdomar som kör A-traktorer som förändrats tekniskt så att de kan köra lika fort som en personbil. Fordonet behöver inte ha några bälten och behöver heller inte kontrollbesiktigas. 

- Om vi inte kommer tillrätta med ändringarna av fordonen så tycker jag att Trafiksäkerhetsverket ska fundera på om vi verkligen behöver A-traktorer. Enligt min mening så passar inte fordonet för ungdomar. Vem vill köra i 30 med en bil som drar väldigt mycket bränsle? Jag tycker att fordonstypen i sig är bekymret, säger Fredrik Ekman, chef för Hallandspolisens Trafiksektion.

 "Bengan", som trots olyckan fortsätter att mecka och köra med sin A-traktor, tycker att man istället ska tillåta A-traktorerna att köra i 50 km i timmen.

- Då skulle skulle dom inte bli så trimmade som de blir idag.