Foto: Christine Olsson/TT

Hylte anmält till Livsmedelsverket

"Det riskerar matsäkerheten"
1:36 min

Hylte kommun sköter inte livsmedelskontrollen. Det menar länsstyrelsen som nu har kopplat in Livsmedelsverket.

 – Vi såg när vi var där att det fanns verksamheter som inte fått någon kontroll på flera år. Det finns naturligtvis en uppenbar risk i att inte ha en fortlöpande kontroll. Det riskerar matsäkerheten, säger länsveterinären Dag Hultefors. 

Länsstyrelsen satte fingret på en rad brister förra året. Men kommunen har inte tagit tag i problemen i tillräcklig utsträckning, enligt länsstyrelsen.

Dag Hultefors är framförallt kritisk mot att tillsynen av restauranger och matställen sköts av en projektanställd fram till nästa februari.

 – Vi ser inte livsmedelskontrollen som ett tillfälligt projekt. Det är något som ska pågå fortlöpande, säger Dag Hultefors.

Han påpekar att livsmedelskontrollernas viktigaste funktion är att motverka matförgiftningar och fusk med ingredienser. Länsstyrelsen hoppas nu att Livsmedelsverket ska agera mot kommunen. 

– Livsmedelverkets främsta möjlighet är att rikta ett föreläggande mot Hylte kommun om att rätta till de brister som finns, säger Dag Hultefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".