Den allvarliga olyckan med den trimmade A-traktor

Olyckan med A-traktorn blev en tankeställare

"Det värsta som hänt i mitt liv"
5:20 min

För ett år sedan förlorade 17-årige "Bengan" kontrollen över sin A-traktor i hög hastighet och voltade av vägen utan Oskarström. Med i bilen fanns även hans syster och en kamrat.

- Min kompis for ut genom bildörren som öppnades. Sen snurrade bilen sex varv och jag flög ut genom vindrutan. När jag vaknade till låg jag med vindrutan runt omkring mig och jag hade skurit upp hela ryggen på glasbitarna. Jag kröp fram till A-traktorn och ropade på min syster. Efter fem minuter hörde jag hur hon svarade. Man hann tänka mycket under dom minuterna, berättar "Bengan" för P4 Halland.

A-traktorerna, som tog över marknaden efter att den gamla Epa-traktorn inte längre fick nyregistreras efter 1975, är konstruerade med två växellådor för att bara kunna köra i max 30 km i timmen. Bilen har inga bälten och behöver inte kontrollbesiktigas.

Många A-traktorer ändras så att de istället kan köra lika fort som en personbil, detta enligt polisen som just nu genomför kontroller i länet i ett försök att stävja problemet.

Visste dina föräldrar om att du hade trimmat din A-traktor?

- Nej, det tror jag inte. Vi meckade ju med bilen på kvällar och nätter och då sov ju min pappa.

Frågade han om du hade mixtrat med bilen?

- Ja, det gjorde han och då fick man ju dra en vit lögn, säger "Bengan".

Olyckan fick ett rättsligt efterspel. "Bengan" förlorade sitt mopedkörkort i 10 månader och fick betala böter. Ett straff som han tycker var kännbart eftersom han jobbade med att köra traktor på olika gårdar och utan körkort fick han bara köra hemma på gården.

Olyckan har fått honom att tänka till och sänka hastigheten. 

-Man är ju väldigt orolig att det ska hända igen. Det är ett av det värsta som hänt i mitt liv.
Hade jag haft ihjäl min syster och min kompis bara för att jag ville köra trimmat... det hade jag inte kunna leva med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".