Spice i olika former. Foto: Polisen.

Kortsiktig hjälp att narkotikaklassa

"Hyfsat stort problem"
1:35 min

Folkhälsomyndigheten väntas lämna ett förslag till regeringen som gör att så gott som alla sorter av syntetisk cannabis så kallad spice som finns i Sverige just nu blir olagliga på samma gång.

Men det är en tillfällig lösning på problemet, det säger Tomas Turesson gruppchef vid Halmstadspolisen.

– Bra att de gör det, men det är en hjälp på kort sikt. Det innebär att de preparat som finns på marknaden just nu som blir olagliga. I och med att de blir olagliga ändrar leverantörerna innehåll i drogen och den blir laglig igen. För att få en riktig effekt måste lagen ändras, detta är hjälp på kort sikt. Lagen behöver utformas så att man i en text förklarar att ett ämne med en viss egenskap är narkotika, menar Tomas Turesson.

Spice är syntetisk cannabis och finns i olika sorter. Och ständigt tillkommer det nya typer av Spice som inte hinner narkotikaklassas och blir istället lagliga en längre tid i Sverige innan regeringen hinner ta tag i det. Nu vill folkhälsomyndigheten att regeringen klassar ett 20-tal cannabissorter som hälsofarlig vara. Men det gör istället att producenterna av drogen istället kommer hitta på nya ingredienser och sälja drogen lagligt i Sverige igen, menar Tomas Turesson och berättar att drogen är ett bekymmer bland ungdomar i Halland i dag.

– Det är ett hyfsat stort problem, många ungdomar har drogen som en ingångsdrog om vi bortser från alkohol och tobak. Annars är det cannabis och spice som är ett större problem bland ungdomar idag, det är inte alla ungdomar som använder det men det är ett större problem i Halmstad än vad jag hade önskat att det vore, säger Tomas Turesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".