Ljus framtid för byggföretag på Västkusten

1:50 min

Det går bra för byggföretag längs Västkusten, och företagen ser också ljust på framtiden.

Trycket är så hårt bland byggföretag på Västkusten att det är brist på bland annat lokala rörläggare, snickare och golvläggare.

– Idag ska jag installera ett kök här. Och även wc-rum, diskmaskin och tvättmaskin. Så det är lite grann, säger Tony Grafström som sitter ihopkrupen under diskbänken i en nybyggd lokal i Kungsbacka. Han jobbar som vvs-installatör på det lokala företaget Adebys rör och har jobbat med rör i 28 år.

– Har man dåligt att göra så vet man att jobben kommer. Det kommer jobb hela tiden, säger han.

Det ser bra ut för Halländska byggföretag. När arbetsförmedlingen i Halland har kollat runt bland företagare i branschen så sammanfattar Peter Nofors som är prognosansvarig på där det med.

– De ser väldigt ljust på framtiden. Det byggs mycket i Halland och det är många projekt på gång, säger han och berättar att Göteborgs byggföretag har samma läge, vilket innebär att det kan vara svårt att hitta rätt personal.

Hur kommer det sig att det går så bra för just byggbranschen?

– De ligger tidigt i konjunkturen. När det går bra brukar vi vilja bygga ut våra industrier och bygga hemma, sen märks det tydligt också eftersom det sysselsätter mycket människor också, säger prognosansvarig på arbetsförmedlingen i Halland Peter Nofors.