A-traktorer som ändras går lika fort som en personbil. Foto Marie Sjöberg / Sveriges Radio

Epa-förare: Höj hastigheten till 50

Polisen: Fordonet passar inte för ungdomar
2:11 min

Unga med trimmade A-traktorer i Halland är ett växande problem, enligt Hallandspolisen. Höj hastigheten till 50 km/h, föreslår nu flera av A-traktor förarna.

Hur får man stopp på trimmade traktorer, vad tror du?

Polisen satsar nu på att komma åt de unga förarna med trimmade A-traktorer.

"Tyvärr verkar många ha missat reglerna. Ett växande problem i Halland är att unga kör A-traktorer som går fortare än maxgränsen 30 km/h.

I ett inlägg på Facebook är Hallandspolisen kritisk mot vad de menar är ett växande problem – förare med A-traktorer som struntar i lagen. Flera reagerar starkt mot bilden som polisen målar upp.

Jag kör a-traktor dagligen och varje dag ser jag idioter som kör om på heldraget, samt ligger en i röven när man kör, omkörningar på bussfickor på högersidan, folk som räcker fingret osv. Ändå försöker jag alltid vara snäll och släppa förbi folk när jag kan. Så dra för fan inte alla över en kant.

Flera av de unga förarna menar att lösningen skulle vara att höja hastigheten till 50 km/h.

"Ganska fjantigt att en moppe på två hjul får gå fortare än en ombyggd bil som har samma bromsar och allt som en bil. Det är bra mycket säkrare att krocka i 45-50 med en epa än en jävla moppe. "

I går berättade "Bengan" om hur han voltade med sin A-traktor för ett år sedan. En olycka som riskerade såväl hans eget som systerns och kompisens liv. Det fick honom att tänka till, och även "Bengan" tror att en höjning av gränsen skulle kunna motverka trimmade A-traktorer.

--  Hade jag haft ihjäl min syster och min kompis bara för att jag ville köra trimmat, det hade jag inte kunna leva med.

Fredrik Ekman, chef för Hallandspolisens Trafiksektion, menar att fordonet kanske inte ens borde finnas på våra vägar:

– Om vi inte kommer tillrätta med ändringarna av fordonen så tycker jag att Trafiksäkerhetsverket ska fundera på om vi verkligen behöver A-traktorer. Enligt min mening så passar inte fordonet för ungdomar. Vem vill köra i 30 med en bil som drar väldigt mycket bränsle? Jag tycker att fordonstypen i sig är bekymret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".