Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Enevåg/TT.

Arbetsförmedling i Hylte kan stänga

"Man har bäddat för detta"
2:07 min

Det är stor risk att Hylte kommun blir av med sitt arbetsförmedlingskontor.

Detta i och med att myndigheten i dag meddelade att man kommer lägga ner omkring hundra kontor runt om i landet, det säger arbetsförmedlingens tidigare chef i Hylte, Göran Edberg.

– Det är en uppenbar risk och det har pratats länge om det. Sedan har man förberett för det dessutom genom att ha kort hyreskontrakt på lokalen, man har inte tillsatt någon chef här utan låter Halmstad sköta chefsskapet. Den uppenbara konsekvensen är att de arbetssökande får betala mer för att besöka arbetsförmedlingen då i Halmstad, säger Göran Edberg.

Arbetsförmedlingen vill återskapa förtroende för myndigheten och skapa fler e-tjänster som ska hjälpa människor att hitta jobb. För att göra det behöver 100 kontor läggas ner runt om i landet för att på så sätt spara resurser. Ingen personal kommer däremot att sägas upp.

Om en kommuns invånare har mindre än en timme till ett annat av arbetsförmedligens kontor då kommer kontoret i hemkommunen att läggas ner, ännu ett  sådant exempel är Laholms kommun, där man tidigare har spekulerat kring nedläggning.  Men den uppgiften vill Eva Lindh Pernheim, arbetsförmedlingens marknadschef i Göteborg och Halland inte kommentera.

– Jag inte kommentera någon specifik kommun i Halland eller i övriga området, säger Eva Lindh Pernheim.

Göran Edberg, tidigare chef för arbetsförmedlingen i Hylte oroar sig för att de personliga mötena med handläggare och arbetsgivare kan försvinna om e-tjänster får en större roll hos de arbetssökande.

– Det är lätt att slinka in hos en arbetsgivare då man skapar en personlig kontakt, man sparar kanske på marginalen några kronor men jag kan inte se några bärande argument för att göra såhär, avslutar Göran Edberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".