Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skillnad för skånska och halländska byggföretag

"Det ser inte lika ljust ut på deras arbetsmarknad"
2:01 min

Skånska byggföretag ser inte lika ljust på framtiden som de halländska gör. Anledningen är den utländska arbetskraften som vunnit mer mark i södra delarna av landet.

Det går bra för byggföretagen här på västkusten och framtiden ser ljus ut, till skillnad för hur det går för de skånska företagen inom samma bransch.

– De har en konkurrens, kanske från centraleuropeiska byggfirmor. De har en del byggprojekt på gång, men det ser inte riktigt lika ljust ut på deras arbetsmarknad, säger Peter Nofors som är prognosansvarig på arbetsförmedlingen i Halland och som har koll på grannlänen.

De företagsbesök som han och hans kollegor på arbetsförmedlingen i Halland har gjort för att få koll på hur det går för byggbranschen här i Halland har varit positiva. Företagare har mycket att göra och ser också att det fortsatta rutavdraget tillsammans med kommande projekt i länet gör att framtiden ser ljus ut.

– I Varberg kommer man att ha två väldigt stora projekt i och med tunneln och utbyggnaden av Väröbruk, säger Peter Nofors och betonar att de här två projekten är bidragande orsaker till den ljusa framtidstron.

Kommer det bli svårt att få arbetskraft?

– Ja, det får man räkna med, i synnerhet den erfarna.

I Halland och längs Västkusten är trycket redan nu så stort att det till och med är brist på bland annat vvs-are, golvläggare, snickare och plattsättare medan situationen i Skåne är motsatt. Där tampas byggföretag med den utländska konkurrensen.

Finns det inte risk att det blir så här också?

– Jo, det finns konkurrens från resten av Europa. Både enskild arbetskraft, men även större byggfirmor som tar större projekt som man gjorde med citytunneln i Malmö. Men det är också så att svenska byggföretag tar projekt nere i Europa, så jag tror att det kan jämna ut sig i det långa loppet, säger Peter Nofors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".