Foto: Jonas Ekströmer/TT

Värnplikten på tapeten igen

"En bra förstärkning"
2:39 min

Efter fyra års yrkesförsvar vill en majoritet av riksdagspartierna utreda den allmänna värnplikten igen. Lv6 i Halmstad tror på att kombinera yrkesförsvaret med värnpliktiga.

 – Det är en bra förstärkning till det nuvarande systemet. Men jag tror att man måste ta ett helheltsgrepp och titta på hur organisationen ser ut. Är det så att man vill tillföra någon bataljon är det absolut ett bra tillskott, säger Carl Sjöstrand är informationschef på Lv6 i Halmstad

I fyra år har Sverige haft ett renodlat yrkesförsvar. Men många soldater hoppar av innan kontraktstiden är slut och på sina håll har det varit svårt att hitta tillräckligt många motiverade soldater.

Diskussionen om att återinföra värnplikten får blandade reaktioner bland unga i Halland. Så här tycker Therese, Christoffer, Lovisa, Rasmus och Natalie:

Jag tycker inte att det är något man ska tvingas att göra.

Det är väl en bra idé. Man får gilla läget.

Sverige är inte utsatt för krig så jag skulle säga att det är rätt onödigt.

Jag tycker att det är bra för Sveriges försvar just nu är väldigt dåligt.

Det känns lite själviskt att säga nej men jag har egna framtidsplaner

Försvarsminister Peter Hultqvist vill utreda en modell som går ut på att de fast anställda soldaterna kompletteras med värnpliktiga. Han får medhåll från försvarspolitiker i KD, V, SD och FP, enligt en rundringning som Ekot gjort. Moderaterna vill däremot behålla det nya systemet.

En återinförd värnplikt skulle föra med sig att urvalet av soldater och officerare blir mer demokratiskt, enligt Carl Sjöstrand. Samtidigt skulle Lv6 troligen behöva mer resurser för att kunna utbilda de nya soldaterna.

 – Det krävs ett antal befäl som jobbar med trupputbildning. Då måste man ju antingen omfördela arbetsuppgifter eller se till att vi har mer personal med tanke på hur mycket vi dragit ner under de senaste omgångarna, säger Carl Sjöstrand.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".