Hannah Bengtsson och Nellie Gustavsson tycker att vuxenvärlden måste reagera mot tafsandet. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio

Var fjärde elev utsatt för tafsande

"Det är ganska hemskt att sådant förekommer"
1:54 min

Nästan en fjärdedel av eleverna i åttonde klass har blivit utsatta för någon form av tafsande och blivit ofrivilligt berörda på t ex rumpan eller brösten. 

Det visar en enkät som P4 Halland gjort bland 500 elever på slumpvis utvalda skolor i länet. 

Något som får 14-åriga Hannah Bengtsson att reagera.

-Det är ganska hemskt att det förekommer, men jag är inte jätteförvånad. Ungdomar idag är ganska närgångna.

Varför tar sig killar sådana här friheter?

-Killar brukar tycka att de är bättre än tjejer, att de har mer makt och kan göra lite som de vill, säger Hannah Bengtsson.

90 procent av de svarande uppgav att en skolkamrat tafsat och 17 procent att de blivit utsatta av någon lärare eller annan vuxen på skolan.

- Att en vuxen, som ska vara mogen och en förebild ens kan få för sig att göra något sådant mot en minderårig, säger Hannah Bengtsson.

Mer än 78 procent av eleverna har aldrig berättat för någon vuxen om det som hänt och 40 procent uppger att ingen på skolan har tagit tag i problemet. 

- Man borde ta upp det mer i klasserna och få prata med kurator och skolsköterska. Killarna ska också lära sig att det inte är okej, att det är olagligt och att de inte kan fortsätta på det sättet, säger säger 14-åriga Hannah Bengtsson och 16-åriga Nellie Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".