Foto: Hasse Holmberg/TT

Kyrkan: Ge tiggarna tak över huvudet

"De har kastat flaskor med bränsle"
1:48 min

Var ska tiggarna i Kungsbacka sova när det blir kallt ute? Kyrkoherden Joakim Holmgren efterlyser nu en tom lokal där tiggarna kan få sova när vinterkylan är på väg.

Men det är inte bara kylan som oroar kykoherden. Enligt honom utsätts tiggarna för angrepp, där de bor under järnvägen.

– Man har kastat saker på dem och vätt ner dem med vatten. De har kastat flaskor med bränsle, och allmänt börjar folk störa sig mer på dem. De får det tuffare, säger Joakim Holmgren.

När han passerar förbi den gamla Kyrkskolan, som tidigare var komvux, förstår han inte varför den tomma lokalen inte skulle kunna ge tiggarna tak över huvudet.

– Jag vet att Sveriges regelsystem med försäkringar och brandskydd gör att det är svårt, men varje vecka kommer våra vänner och frågar om det finns någonstans att övernatta.

Men om regelverket sätter stopp för använda Kyrkskolan, finns det då någon annanstans som tiggarna kan sova? undrar kyrkoherden.

– Vi löser ju inte problemet genom att stå med armarna i kors och tycka att det är bättre att de åker hem. Nu är det vinter och oavsett vad man tycker så blir det kallt.

Vad kan samhället göra för tiggarna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".