Svea hovrätt. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Dom kan höja hyrorna i Varberg

Fastighetsägarna: "Över tid kommer det innnebära att hyrorna höjs i Varberg"
2:06 min

Det ser ut att bli höjda hyror i Varberg, både kommunalt och privat.

Samtidigt som det kommunala fastighetsbolaget vill höja hyrorna kraftigt ger nu en dom i Svea Hovrätt de privata fastighetsägarna rätt i tvisten om en höjning av hyran för sex hyreslägenheter i privata fastigheter på sju respektive 10 procent. Men Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har olika syn på hur domen kommer påverka hyresnivåerna i Varberg.

– Det finns inte på kartan att det här skulle påverka hyressättningen i Varberg uppåt, säger Conny Borup som är jurist på Hyresgästföreningen.

Lika säker på sin sak är branschorganisationen Fastighetsägarna GFR:s affärschef Lars Stjernfeldt.

– Över tid kommer det att innebära att hyrorna generellt sett kommer att öka i Varberg, säger han.

Man kan lätt säga att det råder delade meningar om vad den här segdragna ganska komplicerade hyrestvisten mellan Hyresgästföreningen och branschorganisationen Fastighetsägarna GFR kommer att få för konsekvenser för hyrorna i Varberg. Klart är i alla fall att Fastighetsägarna som förhandlar hyrorna för drygt 80 privata fastighetsägare i Varberg kommer att använda sig av den.

– Vi kommer att användas oss av det häs beslutet vid förhandlingar i framtiden, säger Lars Stjernfeldt.

Det handlar väldigt kortfattat om att Hyresgästföreningen och privata fastighetsägare till drygt 2200 lägenheter i Varberg varit oeniga kring en önskad hyreshöjning på fem procent. Men också om oenigheten kring att fastigheters läge ska spela större roll för hyressättningen.

Domen som nu har kommit i Svea Hovrätt ger alltså fastighetsägarna rätt till hyreshöjningar för sex lägenheter i två fastigheter på sju respektive 10 procent.

– Jag menar att de här fastigheterna är av speciell karaktär, säger Conny Borup och tycker tvärtemot Fastighetsägarna att de inte går att använda som pilotfall i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".