Allt fler till sjukhus efter att ha rökt spice

"Då får man lätt en överdos"
1:32 min

I kväll hålls en manifestation till minne av narkotikans offer på Stora torg i Halmstad. En drog som gett svarta rubriker den här veckan är spice. Allt fler hamnar på sjukhus med allvarliga symptom efter att ha rökt den syntetiska drogen.

 – Spice vinner mark för att den blivit inne. Faran är att den ger ett kort men intensivt rus och när det går över är risken stor för att man kanske vill ha mer och då får man lätt en överdos, säger Leif Arne Gustavsson som är ordförande för IOGT-NTO i Halland.

Den senaste veckan har larmen duggat tätt om rökdrogen spice. Det är en syntetisk variant av cannabis som ständigt kommer i nya och allt farligare versioner. En 22-årig man dog och flera personer har hamnat på sjukhus efter att ha rökt på.

Och samtalen till Giftinformationscentralen talar sitt tydliga språk. Under 2012 kom knappt hundra samtal till giftinformationscentralen om spice. Under årets nio första månader var siffran uppe i 323 - av dem kom 251 från något av landets sjukhus eller från den övriga sjukvården som fått in en patient som rökt spice.

Enligt Mark Personne som är överläkare på Giftinformationscentralen har symptomen efter spicerökning blivit allvarligare under det senaste året. I de allra flesta fall rör samtalen tonåringar.

 – Man kan drabbas av djup medvetslöshet, kramper, akut njursvikt, syrebrist i hjärtat och stroke, säger Mark Personne om de rapporter som nått Giftinformationscentralen.

Trots att mycket av det spice som säljs här blivit allt farligare tror Leif Arne Gustavsson att ungdomarna har svårt att ta till sig informationen.

Vet inte dagens ungdom att det är farligt att testa den här typen av droger?

 – Jo, jag tror att man vet det men man tycker ändå att man vill ha en kick och göra något spännande, säger Leif Arne Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".