Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klarar Falkenberg fyramånadersregeln?

"Vi har ett stort behov av nya förskoleplatser"
1:57 min

Efterfrågan på förskoleplatser i Falkenbergs kommun är så stor att Skolinspektionen undrar om kommunen klarar kravet om max fyra månaders väntan.

Ja - tror kommunen men i värsta fall måste barngrupperna bli större. Ett faktum som går på tvärs mot vad politikerna har talat om.

Elisabet Nord är verksamhetschef för förskola och kulturskola i Falkenberg:

 – Vi kan erbjuda platser i förskola eller hos dagbarnvårdare i dag även om det inte är önskad placering som föräldrarna velat ha, säger hon.

 – Vad får vi får ta till annars är att öka barngrupperna storlek men det är ju inte intentionerna hos våra politiker. 

Både C och S i Falkenberberg gick till val på att de stora barngrupperna i kommunens förskolor måste minskas.

Men nu talar Skolinspektinonen, efter att ha inspekterat Falkenbergs förskolor, om risk för att de 144 föräldrar som i slutet av september anmält att man vill ha förskoleplats från och med nästa år, inte kommer att få det. Då spräcks fyramånadersregeln. 

Hittills har det alltså inte hänt men enligt Elisbet Nord har kravet klarats med en hårsmån. 

I den budget, som den borgerliga alliansen förstärkta med MP presenterat i veckan, satsas 120 miljoner kronor på förskolan. Det är bra, men löser inte behovet omedelbart enligt verksamhetschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".