1 av 2
Resterna av glasfabriken tillsammans med nya Stena-containrar. foto: Göran Frost/SR Halland
2 av 2
Anna Rhudin, projektledare för den första återvinningsprocessen hos Stena Technoworld. foto: Göran Frost/SR Halland

Ny era inledd på Pilkington

"Största återvinningsanläggningen i Norden"
2:06 min

På måndagen körde Stena Technoworld igång sin återvinning av elektronikskrot i en liten del av före detta Pilkingtons stora anläggning utanför Halmstad.

Ett och trekvartsår efter att glasugnen släcktes, finns nu åter verksamhet i där, och på sikt ska det bli Nordens största återvinningsanläggning.

Stena Technoworld startar med 18 anställda. En del av dessa har flyttat med från Bräkne-Hoby i Blekinge. Det som kör igång idag är det första steget i återvinning av teveapparater, dator, hårfläktar, telefoner och annan elektronikskrot. Där separeras miljöfarliga delar och värdefulla metaller från resten.

Dennis Pettersson arbetade många år på Pilkinton. Han är den hittills enda som nu börjar på nytt jobb, i samma lokaler.

Stena Recycling, den andra delen av Stenas återvinningsverksamhet, räknar med att komma igång med sin verksamhet så fort tillståndsprocessen är klar.

– Vi har stora ambitioner och vill bygga den största återvinningsanläggningen i Norden här i Halmstad, säger Rasmus Bergström VD för Stena Technoworld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".