Foto: Anders Wiklund/Scanpix

2014 – rekordvarmt i södra Sverige

"Lutar åt att 2014 blir ett av de varmaste åren"
1:54 min

Södra delarna av landet tycks gå mot ett värmerekord för hela året. I Danmark kan 2014 bli det varmaste året sen mätningarna startade 1874.

Enligt SMHI tyder det på att vi även här i Halland och Skåne kan vara med om ett värmerekord i år.

– Man kan väl redan nu konstatera att det lutar åt att 2014 blir en av de varmaste åren sedan mätningarna började, men det hänger på hur mild eller kall november och december blir, säger Erling Brännström som är meteorolog på SMHI.

Första dagen i november mättes temperaturer på närmare 14,9 grader i Halmstad, senast det var så varmt i november var 1968. Samtidigt visar SMHI:s mätningar att oktober varit två, tre grader varmare än normalt, vilket beräknas utifrån referensperioden 1961 till 1990.

– Det ser ut att vara fortsatt rätt så milt, åtminstone i början av november, säger Erling Brännström.

Enligt DMI, Danmarks meteorologiska institut kommer medeltemperaturen för året i Danmark hamna på 9,7 grader vilket är 0,2 över det senaste rekordet från 2007.

I Sverige är det lite för tidigt att säga vad årsmedeltemperaturen 2014 kommer att landa, men med tanke på att det är liknande klimat i Danmark och Skåne och Halland så talar mycket för att det kommer att slås rekord, eller i alla fall nästanrekord, även här, enligt Erling Brännström.

Trots att temperaturvariationerna i Sverige liknar de globala förändringarna och är i linje med följderna av en ökning av växthuseffekten så kan man inte dra den slutsatsen av det här milda året.

– Det kan man inte säga, att 2014 har något med klimatförändringar att göra. När man pratar om klimatet så tittar man på en period på minst 30 år och sådana här enskilda år kan man slumpens skörd ändå inträffa, säger SMHI:s meteorolog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".