På flyktingboendet i Himle är flera personer oroliga för sin framtid i Sverige. Foto: Sveriges Radio

Asylsökande: "Det kommer att bli problem"

"Tar det längre tid, kommer det vara som ett helvete"
1:54 min

På flyktingboendet i Himle är flera personer oroliga för det ökade antalet asylsökande.

– Jag tycker att det tar lång tid för mig nu, så kommer det att ta längre tid kommer det att vara som ett helvete, säger en man från Syrien som sitter i en av de grå stugorna med dubbla våningssängar på asylboendet Björkården i Himle en liten bit utanför Varberg.

Migrationsverket räknar med att det kommer fler asylsökande till Sverige nästa år. I slutet av 2015 räknar man med att det kommer att finnas 112 000 inskrivna asylsökande, till skillnad mot 85 000 i slutet av det här året.

Det här kommer att få konsekvenser, bland annat kommer asylsökande att få vänta nästan dubbelt så lång tid på att få sitt ärende prövat och också få bo längre på boenden anpassade för en kort tids vistelse.

– Det kommer att bli problem. Jag orkar inte mer, säger en annan man på flyktingboendet.

Här i stugan sitter han tillsammans med flera landsmän som alla har flytt kriget. De har varit i Sverige omkring två månader. Ingen vill säga sitt namn av rädsla för att asylprocessen ska ta ännu längre tid. Det han väntar på nu är intervjun som är om sex månader ungefär.

Migrationsverket ska utöka personalstyrkan men säger att det kommer att ta tid att bygga upp kapaciteten. Därför kommer de här männen och alla andra att få räkna med längre handläggningstid på sina ärenden och längre boendetid. Något som får en av de andra männen här inne i stugan som delas av fyra män att reagera starkt.

– Kanske kommer jag att bli galen här, säger en av männen samtidigt som han pekar mot väggen och berättar att han inte kan göra något här ute i skogen. Han kan inte komma i kontakt med varken människor eller samhället här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".