Gert Karlsson och Mikael Hollander jobbar med Region Hallands bilpool. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio

Svårt att få regionen att samåka

" Nästa stora miljöfråga blir våra läkemedel"
5:33 min

Region Hallands 330 tjänstefordon är i ständig rörelse över länet. För att minska utsläppen försöker man nu få personalen att samåka via en bilpool. Det går sådär. 


Förutom några Norrlandslän är det ingen i landet som kör mer bil än vad hallänningen gör, enligt Länsstyrelsens kommande miljörapport. Växthusgasen koldioxid är ett av de största miljöhoten enligt FNs senaste klimatrapport. Det är något som länets största arbetsgivare Region Halland, med 7 500 anställda, försöker göra något åt med samåkning.

- Det kunde gå betydligt bättre. Folk är inte så intresserade av att vänta in medpassagerare för att få samåkningen att fungera, säger Gert Karlsson, områdeschef för logistikservice på Region Halland. Ett nytt datasystem är på gång för att underlätta bokningarna för personalen.

Bara åtta av regionens fordon är elbilar. Gert Karlsson vill ha långt fler men laddningsställena är idag för få för att det ska fungera.

Region Hallands verksamhet med tre sjukhus har stor påverkan på miljön och därför spelar det roll hur man agerar.

- Vi kör mycket bil, vi äger fastigheter, lagar mycket mat, använder mycket vatten och engångsartiklar och skriver ut mycket läkemedel, berättar regionens miljöutvecklare Ann-Christin Bengtsson.

Tillsammans med 8 miljösamordnare och 250 miljöombud ute på avdelningarna bedrivs varje dag miljöarbetet. 

- Varje gång en ny klimatrapport kommer från FN så inser man att vi borde göra mer och agera snabbare, säger Ann-Christin Bengtsson till P4.

Hon tror att nästa stora miljöfråga för regionen blir upphandlingen av läkemedel. Under vilka villkor tillverkas medicin i fattiga länder för att vi ska få billiga läkemedel?  Allt blir en miljöfråga till slut, säger Ann-Christin Bengtsson.  

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".