CP-blues – han vill ha en röst till sina låttexter

"Vill jobba med fördomar om cp-skador"
5:55 min

Johan kan på grund av sin cp-skada varken sjunga eller spela instrument. Studieförbundet Vuxenskolan lanserar nu en kampanj där man söker musik till Johans låttexter.

"Hej, jag heter Johan. Jag är 23 år och bor i Nyköping. Jag älskar musik, speciellt blues. Min dröm är att ha ett band. Jag har massor av låtidéer eller i alla fall texter till låtar. Jag har skrivit hundratals låttexter. Det finns bara ett problem. Jag har en cp-skada."

Lina Brustad arbetar även Vuxenförbundet som står bakom kampanjen.

– Dels vill vi sprida idén att alla människor har rätt till en aktiv fritid. Som Johan som har en cp-skada och drömmer om att spela i ett band, men inte har den möjligheten. Då vill vi väcka den frågan: Hur kan man jobba med det?

– Det andra handlar om att vi vill jobba med fördomar om cp-skador – folkbilda kring det. Johan säger ju själv i det här inslaget att hans hjärna är i toppform, men däremot vevar hans armar som väderkvarnar och det är orsaken till att han kan spela, förklarar Lina Brustad som arbetar för studieförbundet Vuxenskolan.

Johans cp-skada gör att han inte kan framföra sina egna texter. Lina Brustad spelar själv i bandet Queen Nox från Varberg har skickat in ett bidrag av texten Bluesgudinna.

– Det var någonting med den texten som fick vår sångerska att känna "den här kan vi göra", säger Lina Brustad som spelar trummor i bandet Queen Nox.

Hon kanske känner sig som en bluesgudinna?

– Helt klart, det är hon.

I klippet här ovanför kan får du mer information om kampanjen cp-blues.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".