Joel Berntsson och Melvin Dahlin som går i sexan på Älvsåkerskolan är glada över beskedet som tjänstemännen gav angående önskemålet om en konstgräsplan till skolan. Foto: Sveriges Radio

Barbrobetalar – både succé och besvikelse

"Det verkar som att det inte spelar någon roll"
2:07 min

Årets Barbrobetalar-kampanj blev en succé om man ser till antalet förslag och röster. Men när ungdomarna fick träffa politikerna blev inte alla lika glada.

I går mötte ungdomarna politiker och tjänstemän för att få gehör för sina idéer.

Över 750 Kungsbacka-ungdomar har röstat på 84 förslag av och för ungdomar i och med demokratiprojektet Barbrobetalar.

I går kväll fick ungdomarna bakom de förslag som fått mest röster argumentera för sin sak inför kommunens tjänstemän och politiker.

Elever från åttondeklasserna på Fullriggaren Malevik drev förslaget om en busshållplats vid deras skola, förslaget med mest röster. Men de blev besvikna på svaret från politikerna och tjänstemännen. Mimmi Bergström som går i åttan på Fullriggaren Malevik är en av dem bakom förslaget.

– Det verkar som att det inte spelar någon roll att vi har fått så många röster. Man blir ganska besviken, säger hon och berättar att de i flera år har kämpat för att få bussen att stanna närmare skolan.

Och genom att samla ihop över 200 underskrifter och att driva ärendet vidare med hjälp av Barbrobetalar-kampanjen direkt till politikerna hade Ellen Norgren, Martina Hammarvid och Mimmi Bergström hoppats på gehör.

– Ja verkligen. De säger att det ska gå direkt till politikerna utan omvägar.

– Vi är verkligen besvikna, vi har engagerat oss så mycket, så mycket, säger de.

Barbrobetalar startade 2005 som ett projekt för att öka unga Kungsbackabors inflytande, och också för att politikerna skulle få koll på vad kommunens ungdomar vill. Men trots att ett förslag är bra och får många röster så är det inte säkert att det kan bli verklighet. Särskilt inte när det handlar om kollektivtrafik, säger Catarina Nyberg som är kollektivtrafikstrateg i Kungsbacka kommun.

– Det är ju inte kommunen som bestämmer hur bussarna ska gå. Vi ska vända oss till Region Halland med namninsamlingen och berätta vad som kommit fram här.

Några som inte behöver fortsätta med någon namninsamling är Melvin Dahlin och Joel Berntsson som går i sexan på Älvsåkerskolan. Deras förslag på en konstgräsplan på skolområdet fick tummen upp. Det fick veta att det till och med är på gång, kanske även redan i år.

– Det känns grymt, säger Joel Berntsson.

Vad tror ni de på skolan säger när ni berättar?

– Jag tror att de flesta kommer att bli glada och tycka att vi har gjort ett grymt jobb, säger Melvin Dahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".