Peter Jacobsson, fd narkoman, berättar om hur han gjort inbrott. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio

Bostadsinbrotten ökar i Halland

Antalet bostadsinbrott har ökat i Halland med 22 procent jämfört med samma period förra året och det är främst lägenheter och fritidshus som tjuvarna bryter sig in i.

Sett till folkmängden har bara storstadslänen Skåne och Stockholms lika mycket inbrott som Halland. 

En som vet en del om att göra inbrott är Peter Jacobsson, f d narkoman, numera ansvarig på organisationen Våga Va som hjälper missbrukare.

- Jag hängde med några kompisar och vi skulle stjäla byggnadsmaterial i Lidhult. Jag tyckte att det var jätterkul att smyga omkring och spana. Jag fick en kick, berättar Peter Jacobsson.

Han anser också att det är lätt att göra inbrott.

- Man riktar in sig på de svaga punkterna t ex en balkongdörr på baksidan av huset. Man kan klättra upp till ovanvåningen och klirra en ruta. Vill man så kommer man in. Larm och kamerabevakning är inga större hinder för inbrottstjuven, hävdar Peter Jacobsson.

Han påpekar samtidigt att det tyvärr krävs att folk är beredda att köpa tjuvgods, annars hade stölderna inte skett. 

För att få stopp på inbrotten så måste vi alla hjälpas åt och hålla ögon och öron öppna.

-Vi kan inte lämna över detta helt till myndigheterna. Samhället är vi alla tillsammans. Börja med att heja på din granne och våga ifrågasätta om det händer konstiga saker i ditt bostadsområde. Hojta på mystiska personer och fråga vad de gör där, uppmanar Peter Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".