Foto: Burhan Ozbilici/TT.

Nära dubbelt så många ensamkommande till Halland 2015

"Betydligt fler platser än i dag"
4:03 min

Nästa år behövs drygt 90 platser i Halland för ensamkommande barn som söker asyl. Just finns lite fler än 50 platser och kommunerna jobbar för högtryck för att få fram fler.

I praktiken kan det bli tal om ännu fler eftersom siffran bygger på en äldre prognos från Migrationsverket. Sedan dess har myndigheten justerat upp siffran.

 – Vi vet att kommer att behöva betydligt fler platser än i dag. Vi är klara över att det kommer att kräva mycket av oss, säger Magnus Wallinder, avdelningschef på uppdragsavdelningen på socialförvaltningen i Varberg.

Han beskriver arbetet otillfredsställande eftersom behovet hela tiden ändrar sig men poängterar samtidigt att det är nödvändigt.

Hur arbetar ni för att lösa det?

  – Vi arbetar på många plan, säger han. 

Nästan vart fjärde av de 6.000 ensamkommande barn som kommit till Sverige hittills i år har Migrationsverket tvingat ut till någon kommun. Från och med i år har har myndigheten rätt att göra det.

Den senaste prognosen från Migrationsverket säger att 8.000 ensamkommande barn väntas till Sverige under 2015.

Så länge det var frivilligt tog de flesta kommunerna i Halland emot mycket få barn jämfört med andra kommuner. Men sedan årsskiftet har kommunerna ordnat fram ett drygt ett femtiotal platser.

Varberg har i dag tio platser. Nästa år behövs ytterligare sju.

 – Vi kommer att klara det nästa år. Men regelverket gäller från 1 januari och att vara helt färdig till dess kommer att vara tufft, Magnus Wallinder

Minst 91 platser för ensamkommande barn till Halland 2015.

Kommun. Antal platser 2015 (platser 2014 inom parentes)

  • Laholm 10 (7)
  • Halmstad 23 (10)
  • Falkenberg 13 (9)
  • Hylte 7 (5)
  • Varberg 17 (10)
  • Kungsbacka 21 (12)

Siffrorna är preliminära och kommer från länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".