Tindra och Max visar multiarenan vid Gullregnsskolan. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Kungsbacka satsar på spontan aktivitet för tjejer

Tindra Bohlin: Vi brukar spela fotboll och handboll
1:41 min

Nästa vecka öppnar den efterlängtade skejtrampen i Fjärås i Kungsbacka kommun. Det är en del av flera nya, så kallade, allaktivitetsplatser som kommunen har. Kommunen satsar på att få fler tjejer på de här platserna och att forma dem så att fler tjejer vill använda dom.  

Tindra Bohlin brukar vara på multiarenan vid Gullregnsskolan.

– Vi brukar oftast spela fotboll. 

Tindra Bohlin och Max Ekeman visar upp arenan de brukar spela fotboll på. Det är en liten plan med konstgräs och bredvid finns en hinderbana.

Vad är bra?

– Att man kan göra många olika sporter, säger Tindra Bohlin och Max Ekeman fyller i:

– Det som är bra att den är liten men det går bra att spela på den ändå. Det är roligt att spela fotboll på arenan, det är enklare och så, säger Max Ekeman. 

Båda tycker att det är mycket bättre än på andra ställen. 

– Det är mycket bättre för vi spelade alltid på grusplan och om man ramlade skrapade man alltid upp knät, men multi är det gräs och man kan ramla och slår sig inte lika hårt, säger Tindra Bohlin. 

Multiarenan är ett exempel på spontanaktivitetsytor som Kungsbacka kommun kallar det. Det kan vara allt ifrån parkour, skejt till hinderbanor och klätterställningar. Kommunen lägger 700 000 kronor om året på det här, men de senaste åren har de varit tvungna att spara in en del, men nästa år kan de satsa alla pengar i budgeten. Tanken är att det ska hända saker i Frillesås. Patrik Adiels, utvecklingsledare på fritid och folkhälsa säger att de satsar på att fixa ytor som ska locka tjejer. 

– Det är en stora utmaningen, för där vet vi genom forskning att killarna tränger undan tjejer från en aktivitetsplats, säger Patrik Adiels, utvecklingsledare på fritid och folkhälsa i kommunen.

Tindra Bohlin är en av de som uppskattar multiarenan vid Gullregnsskolan.

– På måndagarna är det tjejernas dag på multi och då brukar vi spela handboll och fotboll. 

Funkar det bra att det är tjejernas dag? 

– Ja, när killarna är med får inte alltid tjejerna passar, men på måndagar är det bara tjejerna och då får tjejerna alltid passar, säger Tindra Bohlin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".