Foto: Sara Hector/Sveriges Radio

Nu ska pensionärer få hjälp hemma

"Många ramlar och slår sig"
1:41 min

Alla som fyllt 65 år eller som har en funktionsnedsättning i Halmstad ska kunna få hjälp med enklare saker i hemmen. Fixartjänsten är gratis och målet är att förebygga olyckor.

 – Är man lite äldre så har man kanske inte kvar samma lätthet när man kliver upp på en stege. Statistik visar att hemmet är en farlig arbetsplats där det sker många olyckor, säger Halmstads äldrelots Markus Andersson.

Redan på måndag drar fixartjänsten i gång. Då kan den som fyllt 65 eller har en funktionsnedsättning få hjälp med allt från att byta glödlampor till att flytta möbler, sätta upp tavlor och ordna halkskydd på mattor.

Bernt Svensson som passar på att luncha på Alla hjärtans hus tillsammans med sin fru gillar idén även om han själv känner sig alldeles för vital för att anlita tjänsten just nu.

 – Kanske om tio år? All förebyggande verksamhet är ju bra både på ett mänskligt och ekonomiskt plan, säger han.

Britt som sitter vid bordet bredvid gör också tummen upp och kan mycket väl tänka sig att anlita fixartjänsten.

 – Kanske. Jag har inte hört talas om det innan men det skulle jag nog kunna, säger hon. 

En liknande tjänst startade förra året i Oskarström och Simlångsdalen i räddningstjänstens regi. I resten av kommunen är det personal från dagverksamheten som kommer att utföra uppdraget tillsammans med en handledare. 

Att fixartjänsten finns på plats bara veckor före advent är knappast någon slump.

 – Nu är det på g att sätta upp gardiner och putsa fönster och då ser vi att många ramlar och slår sig när de ställer sig på en stege eller stol som inte är hundra säker, säger Markus Andersson. 

Anna Nyberg
anna.k.nyberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".