Per Johanssons identitet stals. Foto: Sveriges Radio

De stal hans identitet och tusentals kronor

"Det känns ganska förnedrande faktiskt"
6:43 min

Per Johansson från Falkenberg fick sin identitet stulen av främlingar som genom ett falskt körkort plockade ut krediter på tusentals kronor utan att han visste någonting.

I går morse fick Per Johansson ett meddelande där en kvinna på Handelsbanken i Stockholm bad honom att ringa upp snarast möjligt. Någon hade försökt ta ett lån på 45 000 kronor.

– Det var en ganska obehaglig känsla när man låg kvar i sängen och tänkte att "detta är inte sant, det har inte hänt mig".

Per Johansson ringde upp banken i Stockholm. Det går sakta men säkert upp för honom att någon har stulit hans identitet genom att tillverka ett falskt körkort.

Därefter har de gått in på olika banker och butiker och handlat på kredit.

– Det känns ganska förnedrande, faktiskt. Att det var så enkelt för någon att ta mitt personnummer och börja identifiera sig som mig. Det var obehagligt.

Per Johansson fick spärra sitt personnummer och göra en polisanmälan. Under tiden som hans identitet var stulen hade brottslingarna lyckats få ut krediter på 12 000 respektive 14 000 kronor.

Polisen har nu kunnat gripa dem som stulit hans identitet.

– Det kändes skönt att veta att de sitter bakom lås och bom, men sen var polisen tydlig med att de inte vet hur många körkort som de har tillverkat med mitt personnummer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".