Foto: Leif R Jansson/TT

Sylve i Simlångsdalen vill fixa mer

"Utsätt er inte för onödiga risker"
1:29 min

Nu drar Halmstad i gång sin fixarhjälp för alla äldre och funktionsnedsatta. I Simlångsdalen finns tjänsten redan i form av brandmannen Sylve, men han tycker det är på tok för lite att göra.

Sylve Andersson rycker ut någon gång eller ett par gånger i veckan. Han har flyttat möbler, satt upp tavlor, bytt lampor och kört med gamla tidningar till återvinningen. Men han skulle gärna hugga i oftare. Mycket oftare.

 – Utsätt er inte för onödiga risker i hemmet. Nu när hjälpen finns - utnyttja den! Det kostar samhället pengar och onödigt eget lidande när någon ramlar och slår sig, säger han.

Förra året startades fixarhjälpen i Simlångsdalen och Oskarström. Båda orterna hade svårt att knyta upp deltidsbrandmän och det behövdes fler arbetsuppgifter i närheten av brandstationen.

Därför blev Sylve Andersson "Fixarsylve" i Simlångsdalen och kollegan Tony Larsson hans dito i Oskarström. De båda hjälper till med sysslor som inte konkurrerar med privata företag.

Syftet är framförallt att förhindra olyckor. I runda slängar får 1.500 personer sjukhusvård i Halland varje år efter att ha fallit.

Men att be om hjälp med kniviga sysslor verkar sitta långt inne. Kanske är det så att informationen inte har nått fram. Samtidigt drar många äldre sig för att be om hjälp, enligt Sylve Andersson

 – Det är en stolt generation, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".