Riksdagsledamot Hans Hoff. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix

Hoff (s) vill skydda personnummer

Hoff: "Det kan vara så att man måste begränsa offentlighetsprincipen"
2:15 min

Personnummer behöver bli mer skyddade. Det tycker socialdemokraten och riksdagsmannen från Falkenberg, Hans Hoff. Han har skrivit en motion till riksdagen där han föreslår att personnummer inte längre ska vara en offentlig handling.

Orsaken är att allt fler får sina identiteter kapade. P4 Halland har tidigare berättat om Per Johansson i Falkenberg, vars personuppgifter användes på ett förfalskat körkort. Minst ett par lån togs i hans namn. Och enligt Nationellt Bedrägericentrum så är det här alldeles för lätt att genomföra idag.

– Det är för att den här brottsligheten där våra identiteter blir kapade har ökat väldigt mycket de senaste åren. Prognoserna från polisen är att det kommer fortsätta öka. Jag är inte säker på att detta är det 100-procentiga lösningen men det är i alla fall ett förslag som jag tycker man borde gå vidare med. Att inte våra personnummer ska vara offentliga så att inte kriminella får tillgång till dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".