Många tågresenärer fick vänta på bussar på Laholms station. Foto: Per Scholander/Sveriges radio

Godstågskrock på Västkustbanan

"Resenärer kommer bli försenade"
1:36 min

Två godståg krockade mellan Båstad och Grevie vid 11-tiden på lördagen tillföljd av lövhalka. Efter nästan ett dagslångt stopp är trafiken på sträckan åter igång sedan klockan 17.

– Det började med att ett godståg körde fast på Hallandssås på sträckan Laholm och Ängelholm. Det fastnade på grund av lövhalka. Då begärde man ett hjälplok som skulle dra bort godståget därifrån. När loket skulle bistå det stillastående godståget kolliderade de. Lok mot lok, sa Monika Näslund pressansvarig på Trafikverket, tidigare under lördagen.

Kollisionen inträffade i höjd med Grevie på den skånska sidan av åsen. Föraren på hjälploket ådrog sig lättare ansiktsskador och fick föras till sjukhus.

Fram till åtminstone klockan fem på lördagseftermiddagen vände SJ:s snabbtåg på Västkustbanan i Halmstad respektive Ängelholm och Öresundstågen i Laholm respektive Ängelholm.

– Resenärerna kommer att komma fram med de ska räkna med att bli försenade, sa Monika Näslund tidigare under dagen.

Vad vet ni om de skadade?

– Jag vet att man fick tillkalla ambulans, föraren av hjälploket ska vara lindrigt skadad enligt de uppgifter jag har, sa Monika Näslund.

När kan man få ordning i trafiken?

– Det kan vara så att det är först i eftermiddag som felet kan vara avhjälpt. Händelsen kommer att utredas och då får vi se varför tågen krockade, berättade Monika Näslund.

Förutom att tågen ersattes med buss på sträckorna Laholm - Ängelholm påverkades i övrigt inte annan fordonstrafik av händelsen enligt Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".