Länsstyrelsens fisketillsynsman Björn Nilsson som kommer upp ur vattnet med ett vattenprov. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Fler döda fiskar vid Getterön

"Dyker upp död fisk då och då"
1:24 min

Igår hittades hundratals döda fiskar hittats i bäcken vid Naturum på Getterön. Det är andra gången under veckan som det händer och under de senaste åren har detta skett minst sex gånger säger Björn Nilsson fisketillsynsman i Varberg.

– Det är ett jätteproblem som återkommer då och då, det är någon form av gift som finns i vattnet som orsakar detta, säger Björn Nilsson som är fisketillsynsman i Varberg.

Det är sjätte gången under de senaste åren som hundratals fiskar hittas döda i Getterön berättar Björn Nilsson. Tidigare prover av vattnet har inte kunnat visa vad som orsakar fiskedöden, nya prover har tagits även denna gången. Ett varningssytem kommer att installeras i bäcken troligen nästa vecka och ska kunna larma om förändringar sker i vattnet. Björn Nilsson vill att problemet tas på allvar.

--VIVAB gör allt de kan men kommunen är osynliga i detta. De måste informera allmänheten om vad som är på gång, hantering av dagvatten och uppmärksamma om farliga utsläpp, säger Björn Nilsson.

Fler dagvattendammar bör installeras för att på så sätt kunna mäta vad vattnet innehåller, tycker Björn Nilsson.

– Det ska finnas och de ska fungera, det är inte VIVAB:s ansvar utan det är kommunens ansvar att anlägga det, berättar Björn Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".