Axel Wigfors, Vänsterpartiet. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

V kritiserar maktkoncentration inom regionen

"Inte bra att ha inneslutande strukturer"
1:49 min

Moderaten Mats Eriksson blir ny ordförande i regionstyrelsen i Region Halland. Men han behåller också ordförandeskapet i hälso- och sjukvårdsutskottet som tidigare hette hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Det reagerar Vänsterpartiets gruppledare i regionen Axel Wigfors på.

– Jag personligen tycker att det är olyckligt att ordföranden för regionstyrelsen också är ordförande för ett utskott som lyder under styrelsen och som svarar under den. Men också har ett ansvar för det som beskrivs som ett allvarligt läge för Hallands sjukhus när det gäller en kostnadsutveckling som är hög. När man då beskriver ett läge så från alliansens sida och sedan väljer att ha samma person på två väldigt vitala poster för lösningen, men om två år om Hallands sjukhus inte är i balans om allt inte går åt rätt håll ska ordföranden då sitta med sig själv och säga åt sig själv att skärpa sig? Det blir ett märkligt läge, säger Axel Wigfors (V).

Tidigare fanns det två styrelser i Region Halland i form av regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Den sistnämnda försvinner nu och ersätts med två utskott, ett tillväxtutskott där moderaten Dag Hultefors blir ordförande i och ett hälso- och sjukvårdsutskott. Mats Eriksson kommer vara ordförande för det senast nämnda utskottet och därmed behålla ansvaret kring sjukvårdsfrågorna inom Region Halland. Att han nu får två tunga poster inom Region Halland ser Mats Eriksson själv inga problem med.

– Vi såg en utveckling av maktkoncentration, Vänsterpartiet ställde sig inte bakom den organisation som nu blivit. Vi hade hoppats på en annan förändring som skulle vara för en större bredd, säger Axel Wigfors.

Hur tror du upplägget just nu påverkar mindre partier?

– På ett sätt är det så att mindre partier får samverka med andra partier för att ha koll på läget och för att överhuvudtaget få inflytande, rent generellt är det inte bra att skapa inneslutande strukturer där man koncentrerar makt, säger Axel Wigfors (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".