Kvarteret där knivdåden i Varberg inträffade förra sommaren och där en polisen sköt ihjäl gärningsmannen. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.

Forskare: Polisen dåligt tränad för stress

"Klarar inte att hantera stress"
1:45 min

Poliser får inte rätt träning för att klara av situationer där de istället tvingas till att skjuta. Med mer träning skulle poliser kunna hantera situationerna bättre och hinna tänka över vad de bör göra tror.

– Svenska poliser tränas inte på ett bra sätt. De tränas inte i att hantera såna här situationer med att kombinera hur man fungerar professionellt med den enorma stressen, säger professorn i socialmedicin Bengt Arnetz vid Uppsala Unicersitet och Wayne State university.

I rättegången mot polisen i Varberg som sköt och dödade en knivbeväpnad man gick en del av försvaret ut på att polisen inte var tillräckligt tränad för en sån här situation och att han var väldigt pressad. Bland annat sa polisen att han fick tunnelseende och uppfattar det aldrig som att mannen med kniv faller till marken, trots att en film visar att mannen faller till marken innan polisen avlossar sitt sista skott. Men polisens vittnesmål och omständigheter runt om tyder på stor stress och utifrån det  handlade polisen helt rationellt säger Bengt Arnetz

– Jag ser inte att man gjort polisstrategiskt fel givet den träning och givet den situationen.

Men utgången hade kunnat bli annorlunda om han hade fått en annan träning fortsätter han.

– Det här är klassiskt exempel där man ska skicka en polishund på, den är tränad att attackera armen och handen som håller kniven. Hunden skulle kommit mycket tidigare. Hade man haft en taktisk träning och funderat igenom hade det kanske blivit en annan utgång.

Tidigare dödsskjutningar har det handlat om när människor har gått till attack eller viftat med knivar, yxor och andra vapen. Det är svårt att träna sig till såna här situationer, säger närpolischefen i Varberg.

– Vi tränar ju situationer och spelar upp scenarier, men man kan nog aldrig träna upp det här stresspåslaget som man får i en verklig situation.

Men just stresspåslaget menar alltså professor Bengt Arnetz är något som det går att träna upp det visar undersökningar de har gjort.

– Då kan du få ner stressen 20 till 25 procent i förhållande till polisaspiranter som inte tränas. Det visar sig att de presterar mycket bättre, de som fått träning mot de som inte fått träning. Har du inte träning går du upp till 130 i puls, alltså enorm stress, har du träning går du kanske bara upp till 110.

Under det här och förra året har polisen skjutit ihjäl sju personer, sen 2000 har det varit en eller ingen per år som har dött efter att polisen har skjutit.

Rikspolisstyrelsen håller på att titta på varför det har varit så många skjutningar som varit dödliga, men Per Engström säger att polisen är väl förberedd för såna här situationer.

– Vi upplever att våra poliser utbildas på ett bra sätt, så bra sätt som är möjligt för att hantera såna här situationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".