Foto: David Magnusson/TT

Flygbevakning ska stoppa tjuvfiske

Tjuvfisket i Kattegatt utanför Kullen i nordvästra Skåne ökar och Kustbevakningen satsar nu extra på flygbevakning av området.

I havet från strax nordväst om Kullen och upp till Varberg råder fiskeförbud, i vissa delar totalt förbud och i andra är det delvis förbjudet att fiska. Områdena skyddas både av svensk lag och inom EU:s fiskerisamarbete. Men tjuvfisket ökar, rapporterar Helsingborgs Dagblad på nätet. 

Ofta handlar det om danska fiskebåtar av mindre typ. En förklaring till det är att det pågår en juridisk process i Danmark där vissa fiskeintressen ifrågasätter om det är lagligt att stoppa fisket i hela havsområden. Tjuvfisket är inte så omfattande, men har ökat på senare år, enligt Kustbevakningen som under vintern kommer att patrullera med flygplan mer frekvent än tidigare, med förhoppningen att säkra bevis på tjuvfiske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".