Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Flygfältet på Getterön en fortsatt öppen fråga

Osäker framtid för Getteröns flygfält
1:27 min

På uppdrag av Varbergs kommun har ett konsultföretag utrett framtidsutsättningarna för Getteröns flygfält. På kort sikt föreslås ett antal möjliga åtgärder, men på sikt är det osäkert om fältet kan vara kvar.

Sedan 2013 har framtiden för flygfältet på Getterön hängt i luften, i och med att Mark- och miljödomstolen förbjöd asfaltering av landningsbanan.

På uppdrag av kommunen har konsultföretaget Ramböll nu utrett frågan. Och konstaterar, liksom det tidigare gjorts, att flygfältet har betydelse för den frivilliga flygkårens brandflyg och spaning efter till exempel oljeutsläpp till havs.

Det gäller också för skolflyget och för Getteröns flygklubb.

Men antalet företagsflygningar har minskat mycket, och utredarna ser inte just nån nytta alls med fältet för kommunens näringsliv.

När Varbergs stad kan expandera efter att järnvägen gått under jorden, kan i stället Getteröns flygfält bli en hämsko.

Dessutom är den ekonomiska sidan av flygfältets drift oklar, i och med att den delas av Getteröns flygklubb och kommunen.

Utredarnas förslag är att på kort sikt undersöka olika sätt att minska kostnaderna. Det har talats om att flygklubben skulle ta över helt, men klubben har ännu inte sagt om den vill det.

Men på sikt är ändå frågan om fältet har någon framtid eller om det kan flyttas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".