Kungsbacka kommun har genom översvämningsskyddet längs med Kungsbackaån satsat på det visuella. Genom cortenstål och ett trädäck hoppas de att staden kommer närmare vattnet. Foto: Sveriges Radio

De ska skyddas om ån svämmar över

"Rädsla att det ska hända igen"
1:58 min

2006 fick de hela källaren fylld av vatten. Nu hoppas Ulla och Jan att det aldrig händer igen, när Kungsbackaån har fått en 600 meter lång barriär.

Den första delen av översvämningsskyddet längs Kungsbackaån är klar och invigdes på måndagen.

Översvämningsskyddet längs med Kungsbackaån från Borgmästaregatan mot Signeskulle som invigdes under måndagen handlar om närmare 600 meter barriär längs åns östra sida. En barriär som har fått Jan och Ulla Agstål som bor ett stenkast från Kungsbackaån att andas ut.

– Vi känner oss mer säkra, att vi inte ska råka ut för det en gång till, säger Jan och Ulla Agstål som bor i en grå villa nära Kungsbackaån och som 2006 råkade ut för en kraftig översvämning.

Vattennivån i källaren mätte 80 centimeter, trädgården var vattenfylld och avloppsvatten trängde in i huset.

– Så det blev en fruktansvärd stank inne och ett stort renoveringsarbete efter. En olustkänsla och rädsla att det ska hända igen, säger Ulla Agstål.

Kungsbacka kommun har avsatt 60 miljoner kronor för översvämningsskydd. 33 miljoner har gått till arbetet med den här första etappen. Bland annat till förarbete och sanering av markföroreningar som man hittade under arbetets gång. Och sen också närmare 600 meter barriär i cortenstål, ett trädäck och jordvall med planteringar. Allt för att få staden att växa mot vattnet.

– Det nya är att det är en livsmiljö, det andra var bara en å med tråkig strand. Nu har man använt ån och årummet på ett helt annat sätt, säger Harald Pleijel som är  moderat och ordförande för nämnden för Teknik och som invigde skyddet.

Hur bra står sig det här längre fram?

– Jag uppfattar det som att man har tagit till ordentligt, så att man ska klara sig lång tid framöver, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".