Idag är det chokladens dag. Foto: HASSE HOLMBERG / TT
Publiknätverket

Ovanlig citrus årets chokladtrend

"Bra choklad ska smälta i munnen"
7:38 min

Idag den 11 november är det chokladens dag. Men hur känner man igen bra choklad och vilka saker passar bäst till? Publikredaktören Jennifer gav sig ut på chokladjakt!

Daniel Neborg är chokladmästare, kock och bagare på Chokladverkstaden Skånskan i Halmstad. Enligt honom är årets trender nya, ovanliga citrusfrukter mixat med choklad. 

– Ja, det kommer många nya citrustyper från Japan bland annat och det är hett att blanda dem med choklad, menar han. 

Vårt chokladbehov stiger under hösten och når sin högtid nu vid jul. Det är då vi äter som mest choklad. Därefter kommer påsken och alla hjärtans dag. 

– Det kanske är mörkret som gör att vi blir sugna på choklad funderar Daniel. 

Hans tips för chokladälskaren är att blanda choklad med kaffe och även att prova att ha lite salt på chokladen. 

– Saltet har en förmåga att bryta av och förstärka smaker, prova gärna det. Kaffe förstärker smaken av chokladen. 

Att choklad sägs bota brustna hjärtan, ge acne, huvudvärk och annat är inget han känner till. Men han håller med om att choklad säkert kan lindra hjärtesorg. 

– När det gäller acnen tror jag att vräker man i sig mjölkchoklad är det klart man får acne, i övrigt tror jag mörk, välgjord choklad är nyttigt för kropp och själ, det innehåller många nyttiga ämnen, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".