Foto: Claudio Bresciani/TT.

Vårdvalet missgynnar de sjukaste

"Skulle kunna säga att det är en omvänd vårdlag"
1:52 min

Vårdvalet och vårdgarantin gynnar friskare patienter på bekostnad av svårt sjuka. Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort.

De som har störst vårdbehov har sämre tillgång till vård. Det har Riksrevisionen kunnat se genom att följa utvecklingen i Skåne och Västra Götaland. Friska personer gör numera fler läkarbesök på vårdcentraler.

Vården är mindre jämlik, och det har blivit svårare att uppfylla principen om att de svårast sjuka ska prioriteras, enligt Riksrevisionens rapport.

– Det är allvarligt att prioriteringarna inom primärvården i dag i större utsträckning görs efter patienternas efterfrågan och inte efter vem som är i störst behov av vård, säger riksrevisor Jan Landahl i ett pressmeddelande.

Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, bekräftar att de som har störst behov missgynnats av vårdreformerna. Framför allt missgynnas äldre som har flera sjukdomar samtidigt.

– Det är nästan en fars att de sitter med en katalog med 120 företag som de ska välja mellan. De är så sjuka och dåliga att de inte ens kan hålla en färdtjänstkupong i handen. Vårdvalet är till för friska som kan välja och vraka, säger Stina-Clara Hjulström till TT.

Vårdcentralerna finns inte heller där behoven är som störst, utan där behoven är mindre. De har framför allt etablerats där invånarna har högre medelinkomster, är bättre utbildade och är yngre än 70 år.

Samtidigt har vårdcentraler lagts ner i svagare områden i större utsträckning, enligt Riksrevisionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".