Rie Boulund, (M) är ordförande i socialnämnden i Falkenberg. Foto: Emma-Karin Björk/Sveriges Radio
Rie Boulund, (M) är ordförande i socialnämnden i Falkenberg. Foto: Emma-Karin Björk/Sveriges Radio

Fler ska ta hand om äldre nattetid

"Vi ligger ganska bra till"
1:28 min

Äldreboenden ska vara bemannade efter äldres behov. Det ska  finnas personal dygnet runt och personalen ska ha minst en gymnasial utbildningsnivå föreslår socialstyrelsen.

– Vi får helt enkelt ge förvaltningen i uppdrag att se vad förslaget skulle innebära för Falkenbergs del. En del av de krav myndigheten kommer med säger att personalen ska ha minst en gymnasial utbildningsnivå, där känner jag att vi ligger bra till, säger Rie Boulund.

Socialstyrelsen vill också att det ska vara tydligt för de äldre vilken omsorg de ska få och att personalens schema inte ska avgöra när de äldre får gå ut på exempelvis en promenad. Socialstyrelsens skärpta krav skulle också innebära en hög kostnad för kommuner runt om i landet. Till exempel kan kravet på bemanning nattetid kosta kommunerna upp till en miljard kronor per år. Rie Boulund säger att man i Falkenberg har bemanning dygnet runt, men om regeringen godkänner socialstyrelsens förslag har man en del områden att bli bättre på.

– Så är det redan idag. Vi har bemanning dygnet runt. Däremot om regeringen godkänner socialstyrelsens förslag så får vi skärpa oss vad gäller förslaget att äldreboendena ska vara bemannade efter de äldres individuella behov. Redan idag försöker vi ha det så på de boenden där det behövs,  säger Rie Boulund.

Kommunal välkomnar socialstyrelsens förslag att skärpa kraven på äldreboenden.  Det facket oroar sig  för är om regeringen överhuvudtaget kommer att skjuta till pengar till det.

– Det kräver ju att statsbidraget till kommunerna ökar. Det var ett våra krav i valrörelsen, säger Lena Johansson som ordförande för kommunal i Varberg.

– Framförallt är det bemanningen nattetid som behöver förstärkas för att öka tryggheten, men ocksp dagtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".