Håstens vårdcentral i Varberg sedd från framsidan. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Håstens vårdcentral. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Efter vårdvalet: Handlar bara om ekonomi

"Det har inte blivit så jättebra"
1:51 min

"Det har inte blivit så jättebra faktiskt", säger distriktssköterskan Britt-Marie Jansson. Halland var en av de första regioner att införa det fria vårdvalet. Men hur har det egentligen blivit?

Vårdvalet har funnits i Halland sen 2007. Sen dess har det blivit mer fokus på hur man ska locka patienter, säger Ulrika Uvesten, medicinsk sekreterare och Britt-Marie Jansson distrikssköterska på Håstens Vårdcentral.

– Jag tycker att det har inte blivit så jättebra faktiskt. Det blev mycket koncentrerat på ekonomi.

En kritik som riksrevisionen nu kom med handlade om att områden där de fattigare och mindre utbildade bor missgynnas av vårdvalet. Vårdcentralerna hamnar istället där de rika bor, och samtidigt måste vårdcentralerna få ekonomin att gå ihop, tror Britt-Marie Jansson.

– Det är det vi pratar om på nästan varje möte. Var ligger vi i ekonomin nu? Ligger vi bra till? Måste vi ha mer patienter? 

Men det här menar region Mats Eriksson inte har att göra med vårdvalet.

– Det handlar om att försöka få till sig så många listade patienter som man behöver. Annars får man justera. Men man kan också jobba ihop med grannarna. Och det kan man säkert bli bättre på. Men min bild är fortfarande att det är oändligt mycket bättre nu än 2007.

Vårdvalet är bäst för de rika och för de friska, det berättade riksrevisionen som har granskat effekterna av vårdvalet.

Det har blivit fler vårdcentraler men det kommer inte de sjukaste till del utan det är de som är lättare sjuka som utnyttjar det. Hälso och sjukvårdsstyrelsens ordförande, moderaten Mats Eriksson tycker inte att det stämmer för Halland.

– Jag delar inte alls den uppfattningen som de har kommit fram till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".