Jan Myrdal i sitt hem i Varberg. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
Jan Myrdal i sitt hem i Varberg. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio

Jan Myrdal: Man skall inte spotta på sig själv

"Man skall hålla på den grabb man en gång var"
1:42 min

Vid 87 års ålder ger den legendariske vänsterdebattören och skriftställaren Jan Myrdal ut en ny bok; Resan till Barbarien.
Det speciella är att den skrevs för 60 år sen.

Då, 1955, blev den refuserad av förlaget, efter att Myrdals föregående ungdomsskildring blivit utskälld av kritikerna.

– Resan till Barbarien är en leksaksberättelse om en ung man som ger sig ut i världen och upplever efterkrigstiden, kolonialismen och fascismen, berättar Jan Myrdal.

Jan Myrdal har gett ut närmare 90 böcker på flera språk och nu vill Jan Myrdal ge sin tonårsJan upprättelse.

– Väldigt många människor skäms för sin ungdom, men man ska inte spotta på sig själv. Man ska hålla på den grabb man en gång var, säger han.

– Just nu är boken ovanligt bra, men hade jag skrivit den idag så hade jag placerat huvudpersonerna i Libyen eller Irak, säger han.

Så du känner att Resan till Barbarien är aktuell?

– Den är rätt aktuell på så sätt att verkligheten inte har förändrats så mycket under de senaste hundra åren, svarar Jan Myrdal.

Jan Myrdal har en boksamling som omfattar 50 000 volymer, vilket utgör Sveriges största privata bibliotek.
Vännerna Lasse Diding och Henning Mankell har upplåtit ett hus i centrala Varberg till Myrdal och sedan tre år tillbaka bor han  där tillsammans med böckerna. Samlingen har han donerat till Jan Myrdal-sällskapet, som bedriver en insamling för att kunna katalogisera samlingen och för att bygga upp Jan Myrdalbiblioteket i samma byggnad.

Jan Myrdal ligger inte på latsidan. I mitten av november är han inbjuden till en internationell konferens på universitetet i franska Caen, för att tala under rubriken Den intellektuelle och makten: Sverige och den offentliga lögnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".