Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Storsatsningen Kolla Parkstad under vatten?

Publicerat onsdag 12 november 2014 kl 05.30
"Jag skulle inte känna mig trygg med att ha köpt ett hus där"
2:12 min
Kolla Parkstad. Foto: Pressbild
Kolla Parkstad. Foto: Pressbild

I takt med att den nya stadsdelen Kolla Parkstad i södra delen av Kungsbacka tätort växer fram växer även oron för att stadsdelen inte är rustat för att stå emot översvämningar på lång sikt.

Kungsbackas nya stadsdel Kolla Parkstad tar form. Idag tas första spadtaget för ytterligare ett bostadsområde i stadsdelen som så småningom ska rymma 1 100 bostäder och bland annat skola, förskola och vårdcentral.

– Jag skulle inte känna mig trygg med att ha investerat och köpt ett fint hus där nere, säger Johan Tolinsson (S) som är vice ordförande för nämnden för Teknik.

Kolla Parkstad marknadsförs i en reklamfilm som 300 000 kvadratmeter småstadsidyll där det är nära till allt. Stadsdelen som är under uppbyggnad ligger i den södra delen av stan precis utanför det område som myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) pekat ut som extra känsligt för översvämningar, med Kungsbackaån tätt inpå.

– Jag är lite orolig beträffande översvämningar vi har haft i norra och centrala Kungsbacka. Jag tror att man måste ta höjd söderöver och förbereda sig på regn men också att havsnivån höjs, säger Johan Tolinsson.

Idag går bygget, det största bostadsprojektet i Kungsbackas historia, in i en ny fas. Nu är det dags för kvarteret Utsikten att formas. Idag tas första spadtaget.

– Jag utgår ifrån att de detaljplaner som vi har tagit fram tidigare på kommunen och tagit höjd för ska hålla under en längre tid. Så jag tycker att man kan känna sig trygg om man äger en bostad i Kolla Parkstad idag, säger Elin Johansson som är verksamhetschef på planavdelningen i teknikförvaltningen i Kungsbacka kommun.

Under planeringen av Kolla Parkstad har kommunen tagit hjälp av externa experter för att se till att stadsdelen byggs på ett hållbart sätt. Bland annat har en platta lagts under husen för att på så sätt höja golvnivåerna och mellan husen och Kungsbackaån har det blivit park, åtgärder för att minska risken för översvämningar. Men det här är enligt Johan Tolinsson vice ordförande i nämnden för Teknik inte tillräckligt i det långa loppet.

– Jag som invånare skulle försöka påverka så att politikerna tar ställning så att man kan känna sig trygg där framöver, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".