Monica Christensen i Varberg renoverar ett hus som ska bli aktivitets- och samvaroboende om några år. Foto: Sveriges Radio
Monica Christensen i Varberg renoverar ett hus som ska bli aktivitets- och samvaroboende om några år. Foto: Sveriges Radio

Boende för gemenskap i Varberg

"Då är man inte själv"
1:35 min

Ett nytt slags boende är på gång i Varberg. Det är Monica Christensen som om några år ska öppna ett aktivitets- och samvaroboende. "Det är som ett kollektiv, men lyxigare", säger hon.

-- Nu har trivselboendet Gyltalyckan uppstått. Det står du framför just nu, säger Monica Christensen och visar upp det gula tegelhuset hus i centrala Varberg som just nu är under renovering.

Om några år ska det bli en ny form av boende här. Här ska Monica Christensen dra igång ett aktivitets- och samvaroboende.

– Det är som ett kollektiv, men man behöver inte tjafsa om vem som ska laga mat, tvätta eller städa, säger hon för till sånt ska det finnas personal.

Aktivitets- och samvaroboendet ska enligt Monica Christensen fylla ett tomrum när det kommer till boendeform, det ska vara lite mer än ett servicehem och lite mer än ett kollektiv. Ett pensionat på heltid kan man säga.

– Då är man inte själv.

Det låter dyrt?

– Det behöver inte bli så dyrt. Använder man resurserna rätt så behöver det inte bli så dyrt. 

Behöver vi komma närmare varandra? Dela på mer?

– Ja, det tror jag. Jag tror man behöver känna gemenskapen. Folk behöver nog någonstans att ta vägen innan de blir sjuka. Jag tror att det här fördröjer detta, här kan man hålla sig frisk och må bra, säger Monica Christensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".