Dagisbarn. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Antalet barn skiljer sig mycket på förskolor

En granskning som gjorts av tidningar i Västsverige visar på stora skillnader i barnomsorgen. 253 slumpvis utvalda förskolor i 7 kommuner blev uppringda på förmiddagar för att höra  hur många barn och mycket personal som fanns på plats.

Enligt Skolverkets officiella statstik går det i genomsnitt 5,4 barn per anställd i förskolan. I rundringningen som tidningarna längs västkusten gjort hade en handfull förskoleavdelningar närmare det dubbla antalet barn.

Det största antalet barn per personal fanns på en avdelning  där en förskollärare ensam ansvarade för elva barn i åldrarna 1-5 år. En annan avdelning hade 38 barn som mest. I en av kommunerna hade var tredje barngrupp 21 barn eller fler medan det på ett annat ställe bara var 2 småbarn per anställd.

Under en och samma timme mellan 10 -11 på förmiddagen så ringde tidningarna runt till 253 slumpvis utvalda förskoleavdelningar i sju västsvenska städer.  Resultaten ger en ögonblicksbild av vardagen i förskolan som inte överenstämmer med den officella statistiken av de genomsnittliga barngrupperna och personlatätheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".