FBI och Europol har hjälpt till inför åtalet. Foto: Louis Lanzano
FBI och Europol har hjälpt till inför åtalet. Foto: Louis Lanzano

FBI inkopplat i halländsk knarkhärva

"Det är tabletter och amfetamin"
3:57 min

Såväl Europol som amerikanska FBI har varit inkopplade i en stor knarkhärva på nätet som nystats upp i Halland.

– De åtalas för att under ett och ett halvt års tid ha drivit handel med olika narkotiska preparat, säger chefsåklagare Charlotte Österlund.

Åtalet omfattar knarkaffärer för 1,1 miljoner kronor. De huvudåtalade männen är 31 och 54 år gamla och de kommer från trakten av Falkenberg. Upptakten var en husrannsakan hos 31-åringen i ett annat ärende. En påslagen dator fick polisen på spåret.

– På den kunde vi se och skönja en handel med narkotika. Det fanns också en del narkotika i fastigheten, säger chefsåklagare Charlotte Österlund.

Ytterligare sex personer åtalas för att ha köpt droger av de båda männen men Charlotte Österlund har handeln varit långt mycket större än så. Enligt åtalet handlar det om 1.500 försäljningar.

– Det är flera hundra köpare - både i Sverige och utomlands, enligt åklagaren.

Charlotte Österlund nöjer sig med att åtala sex misstänkta köpare. Två av dem kommer från Umeå, två är från Uppsala och de andra bor i Örebro och Nora.

Ett stort antal poliser har deltagit i den åtta månader långa utredningen - både i Sverige och i världen. Bland annat har åklagaren tagit hjälp av Europol och FBI.

 – Vi har kartlagt hela datatrafiken som vi haft tillgång till och vi har följt penningflöden. Vi har haft enormt mycket material att bearbeta och det har hållits många förhör, enligt åklagaren.

Åklagaren har lämnat över listan med misstänkta köpare till Rikskriminalen som i sin tur får bestämma om fler ska ställas inför rätta. 

De två huvudmisstänkta greps i april och har sedan dess varit häktade misstänkta för grovt narkotikabrott. De båda nekar till brott.

De två huvudmisstänkta har haft olika sidor på nätet där gjort reklam för och sålt narkotikan. Enligt åklagaren har köparna behövt att ha lösenord för att ta sig in på sajterna som varit krypterade. 31-åringen ska ha varit den som köpt in knarket.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".