Lennart Johnsson och Eva Svensson spelar i nya uppsättningen av Gröna Hissen. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
Lennart Johnsson och Eva Svensson spelar i nya uppsättningen av Gröna Hissen. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland

Halmstads Gröna Hissen – både sprit och erotik

"Det är mycket otrohet och hämndbegär"
6:25 min

Den gamla 1800-tals pjäsen Gröna Hissen sätts nu upp i Halmstad. Men inte i sin ursprungliga form.

Detta är en Hallands- och Halmstadvariant med moderna relationsproblem och inget för den känslige, enligt skådespelarna. Bakom uppsättningen av Gröna Hissen står Lennart Johnsson. 

– Det har alltid varit en dröm för mig att göra en modern variant av Gröna Hissen. Jag gillar den. Varje gång jag åkt förbi Nissastrand har jag tänkt att här kan den göras. Här passar den, säger han. 

Och nu är det alltså verklighet. Gröna Hissen, ett relationsdrama från 1800-talet har moderniserats och fått en Halmstad-touch.  I centrum står paret Fjunhage som spelas av Lennart Johnsson och Eva Svensson. Fru Fjunghage frun jobbar på högskolan och herr Fjunhage på kommunhuset.

– Herr Fjunhage är en riktig torris och relationen mår inte helt bra, berättar Eva Svensson.

– Det handlar kort och gott om relationer och relationsproblem. Otrohet, sex och hämndbegär. Det är en tuff pjäs som tar upp både sprit och erotik, så det är inget för den känslige, fortsätter Lennart. 

Ensemblen består av sex personer. Just nu pågår repetitionerna som bäst i en gymnastiksal på Nissastrand men pjäsen kommer spelas på Halmstad Teater. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".