Det är ett omfattande bevisunderlag i utredningen. Foto: Polisen
Det är ett omfattande bevisunderlag i utredningen. Foto: Polisen

Åklagaren: Sålde knark med hjälp av färdtjänst

Åklagaren tror att en av de två män från Falkenberg som åtalas för omfattande knarkhandel skötte leveranserna med hjälp av färdtjänst.

Det rör sig om ett hundratal resor med färdtjänst som den sjukpensionerade 54-årigen ska ha gjort. 

Enligt åklagan har männen haft olika roller i härvan. Den yngre av dem marknadsförde drogerna och det var också han som gjorde upp själva affärerna, enligt åklagaren.

Den andre mannen hade ansvaret för leveranserna och han tros ha åkt runt i olika färdtjänstbilar för att posta knarkpaketen.

Tillsammans med sin 31-årige kumpan misstänks han ha sålt knark via nätet för över en miljon kronor. Både Europol och FBI har varit inkopplade i utredningen. Svensk polis har bland annat behövt hjälp med att följa transaktioner och med att förhöra folk utomlands.

Bland bevisningen finns också 3.000 narkotikaklassade tabletter tillsammans med ett par hekto pulver och sex fentanylplåster. Bevisningen omfattar också prylar som behövs för att bedriva knarhandel som kuvert, våg och platspåsar med fingeravtryck på.

Förutom de båda männen åtalas sex personer för att ha köpt droger men enligt chefsåklagare Charlotte Österlund har handeln varit betydligt mer omfattande.

– Det är flera hundra köpare - både i Sverige och utomlands, enligt åklagaren.

Hon har lämnat en lista över de kartlagda köparna till Rikskriminalpolisen.

 – De har fått våra listor på köpare men jag vet inte om de kommer att jobba vidare med dem. Jag var tvungen att begränsa ärendet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".