Kungsbackaån. Foto: Sveriges Radio
Översvämningsskyddet längs med Kungsbackaån i norra delarna av tätorten skyddar mot översvämningar där. Foto: Sveriges Radio

Måste Kungsbacka flyttas?

"Man ska respektera havet"
2:12 min

Kungsbacka står inför allvarligt läge när det kommer till påverkan av klimatförändringar i framtiden. Harald Pleijel (M) ser det inte som omöjligt att staden skulle behöva flytta på sig på lång sikt.

– Man kan aldrig veta. Det finns nog ingen som kan överblicka vad som kommer att hända, säger Harald Pleijel moderat och ordförande för nämnden för teknik i Kungsbacka kommun.

Klimatexperter på SMHI larmar om succesivt höjda vattennivåer som ju längre tiden går hotar Kungsbacka mer och mer.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tidigare pekat ut Kungsbacka som en av 18 tätorter där översvämningsrisken är allvarlig och samtidigt uttrycker nu socialdemokraten Johan Tolinsson, som är vice ordförande för nämnden för teknik, oro över att kommunen inte tar klimatförändringarna på allvar.

– Man ska respektera havet och miljöfrågor som måste högre upp på bordet. Jag tror att man i framtiden måste pumpa ut vattnet i havet, säger han.

Hur ser det på det blöta Kungsbackas framtid?

– De åtgärder som vi har vidtagit är ett tecken på att vi är medvetna om att vi inte rår på de bakomliggande orsakerna för den klimatpåverkan som vi står inför. Vi har bland annat prognosverktyg för att se hur vattenflödena kan se ut, hur Kungsbackafjorden dämmer Kungsbackaån. Så jag tycker att vi har en bra plan för detta, säger Harald Pleijel.

Och en flytt?

– Man kan aldrig veta vad som väntar runt hörnet, säger han.

Men Elin Johansson som jobbar som verksamhetschef på planavdelningen på Kungsbacka kommun ser inte en flytt som något alternativ.

– Det är nog bättre att jobba med lösningar i form av fasta och mobila skydd eftersom vi idag har en bra teknik som kan ge oss en bra teknik som kan ge oss ett försprång på när översvämningar är på gång, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".