Foto Hasse Holmberg/TT
Foto Hasse Holmberg/TT

"Många barn och lite personal"

"Det innebär ganska stora utmaningar"
1:33 min

En granskning som gjorts av tidningar i Västsverige visar på stora skillnader i barnomsorgen. I Varberg hade personalen hand om elva barn vid ett tillfälle.

Johan van Kralingen är förskollärare på Sunnanängs förskola i Tvååker. På hans avdelning går det 35 barn.

– Det innebär ganska stora utmaningar. Man ska få det att fungera med barnen och samtidigt bedriva en pedagogisk verksamhet, säger han.

Hur går det?

– Det går. Man man ser hela tiden vad man mer skulle kunna göra. Tänk om, det vore lite mindre.

Kollegorna Mia Ekdal och Jessica Bengtsson håller med om att det är många barn i förhållande till personalen.

– Jag tycker det är starkt av de pedagoger som jobbar där, för jag tycker inte att 35 barn är en bra barngrupp. För det är fler barn där än i en skolklass, säger Mia Ekdal.

– Det är många barn och lite personal, säger Jessica Bengtsson.

Granskningen av 253 slumpvis utvalda kommunala förskoleavdelningar i Västsverige visar på stora skillnader inom barnomsorgen. Så här kommenterar Agneta Svenberg förskolechef i Varberg.

– Att vara ensam med elva barn, det är en stor grupp.

Är det rimligt att det är så?

– Ja, alltså, det är ju också... Dels så tycker jag att det är för mycket att vara ensam med elva barn. Men det finns ju också skillnad på att vara ensam. Om du är ensam med en barngrupp och din kollega är på rast och du arbetar på en förskola med flera avdelningar, då har du kollegor i huset ändå. Men är du ensam på en avdelning med en skola och din kollega är sjuk, då är det mycket mer allvarligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".