Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Hallandspolisen lyckas bra i kampen mot livsstilskriminella

"De här individerna ska prioriteras"
2:00 min

Halland är en av de polismyndigheter i landet som lyckats bäst vad gäller satsningen på att stoppa livsstilskriminella. Det vill säga personer som återkommande begår brott.

I Halland har arbetet resulterat i 113 månaders fängelse, totalt drygt 9 år, för dess personer hittills iår medan man på andra håll redovisar betydligt sämre resultat.

– De har en mycket driftig förundersökningsledare som tar sig an uppdraget till fullo. Och produktionen när det gäller Halland har under projekttiden åstadkommit ett års fängelse för varje månad som går, säger Per- Erik Andersson, poliskommissarie vid Hallandspolisen och nationellt ansvarig för satsningen.

Polisen har sedan 2012 gjort en särskild satsning på att få stopp på den grupp personer som återkommande begår nya brott, främst stölder. 

I rapporten som överlämnades till regeringen i våras redovisades antal gripanden och domar för landet, men inte hur de enskilda polismyndigheterna lyckats eller hur långa fängelsestraff som dömts ut. I år jämförs istället hur många månaders fängelse som dömts ut för livsstilskriminella i de olika polismyndigheterna. Och resultaten är mycket skiftande. I Stockholm Västerort har 114 månaders fängelse dömts ut och i Halland 113 månader, det vill säga drygt 9 år. Medan flera andra polismyndigheter inte redovisat någon eller en handfull månaders fängelse hittills i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".