Michael Svensson (M)
Michael Svensson (M). Foto: Sveriges Radio

Hallandsmoderat vill slopa lärarnas sommarlov

"Alla andra i Sverige har ju vanligt semesteravtal"
1:39 min

Ta bort sommalovsledigheten för lärarna. Det föreslår moderaten och riksdagsledamoten från Falkenberg Michael Svensson. Han tycker att lärarna borde ha ett mer "normalt" arbetstidsavtal.

Vad tycker du? Ska man slopa lärarnas sommarlov?

– Alla andra i Sverige går ju efter vanligt semesteravtal. Och visst är skolans förutsättningar lite speciella men vi behöver elever som går sommarskola och liknande. Jag tror att skolan 2014 är helt annan än vad den var på 50-, 60- och 70-talet. Då kanske det här ferieavtalet passade bättre, säger Michael Svensson.

Han vill också se andra förändringar av skolan. Tidigare har Moderaterna sagt nej till ett förstatligande av skolan. Men nu tycker Michael Svensson att frågan borde utredas mer. Staten bör åtminstone ha ett fastare grepp om skolan.

– Det visar ju sig att oavsett vad vi gör just nu så kvarstår en del problem som förblir olösta. Då måste vi vända på alla stenar. Och jag tror att vi måste genom utredningar söka svaret på frågan "Vad är den bästa balansen?". Att helt reversera reformen från 1989 tror jag inte på. Men vi måste utreda det för elevernas bästa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".